گزارش وضعیت خشکسالی ایران تا پایان اردیبهشتماه ۱۳۹۲
بهپاس ارسال گزارشات مستمر و ارزشمند وضعیت ماهانهی خشکسالی ایران برای تارنمای طبیعت بختیاری، از دکتر مرتضی خداقلی عزیز و همکاران ارجمندشان در پایگاه مدیریت خشکسالی کشاورزی اصفهان صمیمانه قدردانی کرده و مشروح گزارش ۸ ماهه سال آبی ۹۲ – ۹۱ این تیم سختکوش برای خوانندگان گرامیانتشار میبابد:
وضعیت خشکسالی ایراَن در سال آبی ۹۲-۹۱ (از ابتدای مهرماه ۹۱ تا پایان اردیبهشتماه ۹۲)
وضعیت خشکسالی ایران
با گذشت هشتمین ماه از ابتدای سال آبی ۹۲-۹۱، نتایج مطالعات و بررسیهای انجام گرفته در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و پایگاه مدیریت خشکسالی کشاورزی استان اصفهان حاکی از آن است که تغییرات بارش در سطح کشور شدید نبوده و و عمدتاً بارشها به فاصله نزدیکی حول میانگین دراز مدت آن نوسان دارد، بهطوریکه بارش حدود ۷۳ درصد از مساحت کشور بین ۱۰ درصد کمتر و بیشتر از میانگین دراز مدت تغییر میکند. مشابه ماه گذشته همچنان کرانههای دریای عمان و خلیج فارس، بخشهای غربی دریای خزر و حواشی کشور بارشی کمتر از میانگین درازمدت دریافت کردهاند. نقاطی با بارش بیش از میانگین درازمدت در بخشهای شمال غربی، مرکزی به سمت غرب و جنوب مشاهده میشود و تغییر چشمگیری در وضعیت بارش نسبت به ماه گذشته قابل مشاهده نمیباشد.
به طور کلی وضعیت خشکسالی مطابق با نمودار ۱ و نقشه پایش خشکسالی ایران به شرح زیر است:
کلاسهای خشکسالی ایران
- خشکسالی خفیف با ۴۳٫۱ درصد بیشترین مساحت خشکسالی را به خود اختصاص داده و در حواشی ایران زمین به صورت نواری بخشهای مرکزی را در برگرفته است.
- خشکسالی متوسط در تمام نقاط کشور به جز بخش مرکزی به صورت پراکنده و با وسعتی در حدود ۱۵٫۳ درصد دیده میشود، بهطوریکه در کرانههای خلیج فارس، حاشیه غربی دریای خزر، شهرستانهای زاهدان، خاش و ایرانشهر و همچنین دو نواری که از بجنورد به سمت قم و اراک و دیگری از بجنورد به سمت طبس کشیده شده، نمود پیدا کرده است.
- خشکسالی شدید با وسعت ۰٫۸ درصد، شهرستانهای زهک و کنگان جم را در برگرفته است.
- خشکسالی بسیار شدید با وسعت ناچیز ۰٫۲ درصد در شهرستانهای زابل و نهبندان مشاهده میشود.
در این دوره بیش از ۴۰ درصد از مساحت کشور بارشی بیش از میانگین درازمدت دریافت کردهاند که به ترتیب ۳۰٫۲ ، ۹٫۳ ، ۰٫۸ ، و ۰٫۲ درصد به ترسالیهای خفیف، متوسط، شدید و بسیار شدید اختصاص یافته است.
طی هشتماهه گذشته از سال آبی جاری از نظر آمار بارش ثبت شده در ایستگاههای سپنوپتیک کشور تقریباً شرایط نرمال بوده، بهطوریکه بارش کل کشور حدود ۶ درصد کاهش را نشان میدهد و در حقیقت در سال آبی جاری خشکسالی هواشناسی رخ نداده است ولی چنانچه بازه زمانی مورد بررسی طولانیتر شود و به آمار بارش طی چند سال گذشته توجه شود شرایط متفاوت میباشد و خشکسالی هیدرولوژیک با شدت بالا اکثر مناطق کشور را در بر گرفته است. خشک شدن تالابها و دریاچهها، کاهش دبی رودخانهها، کاهش بیسابقه ذخایر برخی سدها و افت شدید و نگران کننده آبهای زیرزمینی همه نشان از تداوم خشکسالی و بحران آب در اکثر مناطق کشور دارد.
برای مقابله و آمادگی در برابر خشکسالی نیاز به ارائه راهکارهای کوتاه و بلندمدت علمیو عملی و توجه به مدیریت ریسک خشکسالی است تا بتوان منابع آبی کشور را در درازمدت حفظ نمود و این مهم نیازمند همکاری منسجم و یکپارچه تمام نهادهای درگیر در امر خشکسالی و توجه به مدیریت یکپارچه حوضههای آبخیز کشور است.
خلاصه وضعیت خشکسالی ایران از ابتدای مهرماه ۹۱ تا پایان اردیبهشت ماه ۹۲ :
- مجموع بارندگی ایران تا پایان اردیبهشتماه در سال آبی جاری: ۲۱۲٫۳۳ میلیمتر
- مجموع بارندگی دراز مدت ایران در این دوره: ۲۲۶٫۷۵ میلیمتر
- درصد کاهش بارندگی نسبت به دوره آماری بلند مدت: ۶٫۳۶ درصد
- بالاترین درصد کاهش بارش: ایستگاه سینوپتیک نهبندان با ۶۸٫۵ درصد کاهش بارش نسبت به میانگین درازمدت
- بالاترین درصد افزایش بارش: ایستگاه سینوپتیک بستان با ۹۷٫۲ درصد افزایش بارندگی نسبت به میانگین درازمدت
برگرفته از سایت دیده بان طبیعت بختیاری